Den 4 till 11 oktober tillkännager de prisutdelande institutionerna årets Nobelpristagare och samtliga presskonferenser går att följa via Nobelprisets officiella kanaler. Nu står det även klart att årets Nobelfirande i december, då pristagarna hyllas i Stockholm och Oslo, blir en blandning av digitala och fysiska evenemang.
Nobelveckan kommer i år att arrangeras den 6 till 12 december. Pristagarna kommer att få ta emot medalj och diplom i sina hemländer. Prisöverlämningarna vävs samman med en prisceremoni i Stadshuset i Stockholm på Nobeldagen den 10 december. Ceremonin kommer förhoppningsvis att ha lokal publik på plats. Norska Nobelkommittén håller fortfarande öppet för möjligheten att ta emot pristagare. De återkommer med besked om formerna för Nobelfirandet i Oslo i mitten av oktober.
”Jag tror alla vill att pandemin ska vara över men vi är inte där än. Nobelpriset är en global företeelse. Varje år utses pristagare från olika världsdelar och det är osäkerheten kring pandemiutvecklingen och möjligheterna för internationellt resande som gör att 2021 års pristagare kommer att ta emot priserna i sina hemländer”, säger Vidar Helgesen, vd för Nobelstiftelsen.
Veckan innehåller även digitala Nobelföreläsningar, seminarier, konserter i Oslo och Stockholm och den populära ljusfesten Nobel Week Lights med ljusinstallationer runt om i Stockholm. På Nobelprismuseet i Stockholm visas en utställning om Nobelfesten och Nobels Fredssenter i Oslo öppnar en ny utställning om årets fredspris i december.
”När våra traditionella evenemang tar nya former ser vi fram emot att med nya format och digitala lösningar nå ut till ännu fler människor världen över och sprida den kunskap, inspiration och det hopp som Nobelpriset står för”, säger Vidar Helgesen, vd för Nobelstiftelsen.
Årets tillkännagivanden
Årets Nobelpriser tillkännages den 4 till 11 oktober. Medier som vill vara med på plats måste ansöka om detta i förväg till respektive prisutdelande institution. Se detaljerad information om vem du ska kontakta här: https://www.nobelprize.org/prizes/about/prize-announcement-dates/
Livesändningar, intervjuer och fördjupning
På Nobelprisets officiella hemsida, nobelprize.org, och i Nobelprisets sociala mediekanaler kan du följa nyheterna om årets Nobelpris. Pressmeddelanden och fördjupande material kommer att publiceras i samband med att varje pris tillkännages.
Livesändningar av alla tillkännagivanden sänds via nobelprize.org och på Nobelprisets officiella kanaler på YouTube, Facebook, Twitter och LinkedIn. På Instagram får du en glimt av vad som sker bakom kulisserna. Intervjuer med ledamöter av Nobelkommittéerna som förklarar årets priser och telefonintervjuer med årets pristagare kommer att publiceras efter tillkännagivandena. Den officiella hashtagen för tillkännagivandena är: #NobelPrize
Nobelprislektionen
Lektioner om de nya Nobelprisen publiceras inom ett dygn från tillkännagivandet. Nobelprislektionen är ett värdefullt verktyg för lärare att ladda ner och använda gratis. https://www.nobelprize.org/education-network-nobel-prize-lessons/
Nobel Calling Stockholm i oktober
För att fira och förstå årets Nobelpris bjuder Nobelprismuseet in till ett antal aktiviteter runt om på stan. Det blir seminarier, snabbkurser och paneldebatter där vetenskap, litteratur och insatser för fred står i centrum. Vissa av aktiviteterna genomförs för en mindre publik. www.nobelcalling.se
Öppna data och API
Våra öppna data och API kring pristagarna kommer att uppdateras efter varje tillkännagivande. Mer information
Årets Nobelvecka
Årets Nobelvecka i december tar nya former även i år på grund av den pågående pandemin. Nobelpristagarna kommer att få ta emot medalj och diplom i sina hemländer även i år. De lokala ceremonierna vävs samman i en ceremoni som äger rum i Stadshuset i Stockholm på Nobeldagen den 10 december. Ceremonin ska förhoppningsvis kunna ha en lokal publik på plats. Den kommer även att tv-sändas och spridas via Nobelprisets digitala plattformar. Norska Nobelkommittén kommer att meddela i mitten av oktober om fredspristagare deltar fysiskt eller digitalt i Oslo.
Nobelveckan innehåller flera publika aktiviteter som digitala Nobelföreläsningar, konserter i Stockholm och Oslo, seminarier, utställningar och den populära ljusfesten Nobel Week Lights där ljusinstallationer inspirerade av tidigare Nobelpris går att se i Stockholm. På Nobelprismuseet i Stockholm visas en utställning om Nobelfesten och Nobels Fredssenter i Oslo öppnar en ny utställning om årets fredspris i december.
Evenemangen under veckan kommer att göras tillgängliga digitalt och vissa kommer att kunna ta emot en publik.
När den traditionella Nobelbanketten i Stadshuset inte genomförs kan man i stället se Nobelprismuseets nya utställning som handlar om Nobelfesten. Här kan man kika in bakom kulisserna, se klänningar som gjort avtryck, film och fotografier från förr. Utställningen berättar om kockarnas kreativa arbete med att utforma menyn och det går att lyssna till flera pristagares tacktal.
Här hittar du programmet för Nobelveckan. Det kommer att uppdateras regelbundet.