Nobelveckan inleds den 6 december när årets pristagare anländer till Stockholm. Under en dryg vecka blir det föreläsningar, besök i skolor och livesamtal med rymden. På Nobelbanketten får de lyssna till solisterna Lisa Nilsson och Weeping Willows sångare Magnus Carlson med musik arrangerad av Hans Ek. Årets kock är den hyllade matinspiratören Sebastian Gibrand som arbetar med hela råvaran för att minska matsvinn. Samspelet mellan människa och natur går som en röd tråd genom årets Nobelbankett.
I år kommer inte mindre än 14 pristagare till Stockholm och fredspristagare Abiy Ahmed Ali deltar i festligheterna i Oslo. Nobelpristagarna inleder sin vistelse i Stockholm med ett besök på Nobel Prize Museum. Där signerar de varsin stol i museets restaurang och överlämnar ett särskilt utvalt föremål till museets samlingar. Medicinpristagaren Sir Peter J. Ratcliffe kommer att skänka ett vetenskapligt originalmanuskript från 1913 skrivet av den kvinnliga pionjären Mabel Purefoy FitzGerald. Det är den första studien som påvisar att hemoglobinet i kroppen ökar när syrenivåerna sjunker (som vid hög höjd). En studie som varit viktig för Sir Peter J. Ratcliffes forskning och Nobelpris.
– De föremål som vi får ta emot väcker stor nyfikenhet och ger våra museibesökare en möjlighet att lära sig mer om de upptäckter och verk som pristagarna belönas för. Genom pristagarnas berättelser kring föremålen kommer vi också närmare människorna bakom priserna, säger Erika Lanner, museichef på Nobel Prize Museum.
Under en dryg vecka deltar pristagarna i olika publika arrangemang. Det blir samtal med astronauter på rymdstationen ISS, Nobelkonsert, föreläsningar, seminarier, möten med skolklasser och besök i riksdagen. Pristagarna kommer även delta i den anrika diskussionen Nobel Minds (Snillen spekulerar). Ett format som i år fyller 60 år.
Kock på Nobelbanketten är Sebastian Gibrand som i början av året tog silver i Bocuse d’Or, världens mest prestigefyllda tävling för kockar. Sebastian Gibrand har tidigare också varit lagkapten för svenska Kocklandslaget (2012–2016). I årets meny arbetar han med alla delar av råvaran för att minska matsvinnet och för att kunna visa upp svenska producenters fantastiska kvalitet. Sebastian Gibrand ser fram emot kvällen och är nöjd med det som kommer att serveras.
– Jag jobbar med råvaror i säsong och strävar alltid efter att lyfta fram de naturliga smakerna med en polerad finish, vare sig det är en gulbeta eller en potatis. Jag tror att gästerna kommer att uppskatta hur det ser ut på tallriken. Att det är gott det vet jag, säger Sebastian Gibrand.
Årets konditor är Daniel Roos som för sjätte året i rad ansvarar för desserten.
Divertissemanget på Nobelbanketten går under temat Jorden vi ärvde. Hans Ek har arrangerat musiken som baseras på gamla och samtida vistraditioner som Bellman, Taube och Vreeswijk. Lisa Nilsson och Magnus Carlson är kvällens solister som ackompanjeras av den örebrobaserade Svenska Kammarorkestern. Producent för årets divertissement är Marie-Louise Sid-Sylwander och Håkan Ekman.
– Musiken knyter an till årets blomsterdekorationer i sin ambition att gestalta ett evigt kretslopp av liv och död genom årstidernas växlingar och dygnets olika stämningar. Vi ärver vår jord och lämnar den vidare till kommande generationer – precis som med musiken, säger Hans Ek, arrangör och dirigent.
San Remo har skänkt blommorna till Stadshuset och Konserthuset Stockholm. I år används ca 25 000 blommor. För femte året i rad ansvarar Per Benjamin för blomsterdekorationerna i Stadshuset där temat för året är samspelet mellan människa och natur, det naturliga kretsloppet och våra årstider. Utsmyckningen på honnörsbordet blir en modern tolkning av en blomsteräng där fjolårets blekta gyllenbeige toner i gräs och frökapslar blandas med årets späda härliga ljusa grönska. Blommorna får också ett fortsatt liv efter bankettkvällen då man senare på natten kan se ett tåg av blomster lämna Stadshuset och spridas ut över staden eftersom personalen tar hand om blommorna och tar med sig dem hem.
– Många av oss bär på en dröm om det enkla, ljuva livet, ett liv bortom vardag, konstant uppkoppling och stress. Ett liv med gräs under fötterna och en härlig blomsterdoft. Jag vill påminna om den känslan och omtanken om naturen som går i arv från generation till generation, säger Per Benjamin.
Helén Magnusson, chefsflorist på Hässelby Blommor har designat blomsterdekorationerna till prisutdelningen.
Här kan du läsa mer om årets kock, konditor, de artister som uppträder och årets florister: www.nobelprize.org/press-room/
Fakta …
…. om Nobelbanketten
Till de 65 borden i Blå Hallen används ca 500 meter linneduk och den omsorgsfulla dukningen omfattar inte mindre än ca 9 540 delar i porslin, ca 5 400 glas och ca 9 450 bestick. Under kvällen arbetar totalt ett 40-tal kockar och 190 servitörer och servitriser.
…. om Nobelpriset
Sedan 1901 har Nobelpriset delats ut 595 gånger till 947 pristagare. Eftersom vissa har tilldelats priset två gånger är det totalt 916 individer och 24 organisationer som har mottagit ett Nobelpris eller Sveriges Riksbanks pris i ekonomisk vetenskap till Alfred Nobels minne.
…. om årets blommor
Blommorna till utsmyckningen av prisutdelning och bankett odlas och skänks ifrån San Remo där Alfred Nobel bodde den sista delen sitt liv. Ca 300 kilo grönt och 25 000 blommor fördelas på gula, creme- och aprikosfärgade nejlikor, krysantemum, vita cymbidiumorkidéer, vita phaelenopsisorkidéer, rosor i aprikos, gula och cremevita nyanser, olika asparaguskvistar i guldnyanser samt mimosa.
Följ Nobelveckan på nobelprize.org
Samtliga Nobelföreläsningar sänds live på nobelprize.org och kommer därefter att finnas tillgängliga som video on-demand.
www.nobelprize.org/2019-nobel-lectures/
Under 2019 års upplaga av Nobel Week Dialogue möts tidigare Nobelpristagare, andra forskare och konstnärer för att ge sina perspektiv på fundamentala frågor kring hur ovisshet och risk påverkar vårt samhälle, vår kultur och vårt dagliga liv. Arrangemanget äger rum i Göteborg och går att ses via youtu.be/7i1yUZD9Bm4
Ceremonierna i Oslo och Stockholm kommer att sändas live på nobelprize.org, kl. 13.00 respektive 16.30, den 10 december.
Tider för publicering
Placeringen vid huvudbordet på Nobelbanketten den 9 december kl. 13.00
Presentationstalen vid Nobelprisutdelningen den 10 december kl. 16.30
Nobelmenyn den 10 december kl. 19.00
Pressbilder på Nobelmenyn den 10 december kl. 21.30
Pristagarnas tacktal den 10 december ca kl. 23.00
För vidare information om Nobelveckans program och service till medier besök www.nobelprize.org/press-room/