Pressmeddelande från Nobelprismuseet

Föremål från José Saramago har skänkts till Nobelprismuseet

1 March 2024 View in English

En sten, ett par glasögon och ett manuskript. Det var några av de föremål som överlämnades till Nobelprismuseet från José Saramagostiftelsen i slutet av februari. Den 8 mars invigs Nobelprismuseets nya utställning Sakerna som förändrar världen med över 250 föremål som pristagare skänkt genom åren.  

José Saramagostiftelsen och Pilar del Río, José Saramagos änka, har valt ut och överlämnat ett flertal föremål till Nobelprismuseet. Bland annat skänktes ett par av hans glasögon.

“Saramago såg på världen genom dessa glasögon, dess historia, de människor vi är – män och kvinnor”, berättade  Pilar del Río.

Till museet överlämnades också en sten som varit viktig för Saramago. Pilar del Río berättade att hennes man fram till boken ”Blindhet” försökt beskriva människor som statyer, men därefter intresserade man sig alltmer för stenen, det viss säga det material som statyerna består av. Den sten som överlämnas till museet fann han på en strand på Lanzarote. 

”José Saramagos föremål ger oss möjligheten att berätta hans historia på nya sätt, och med nytt liv”, säger Erika Lanner, chef på Nobelprismuseet. ”De kan också inspirera framtida generationer.” 

Med som gåva var också ett manus från Saramagos unga år med alla anteckningar och korrigeringar kvar. Det refuserades men publicerades postumt 40 år senare.

Donationen av föremålen uppfyllde ett löfte som José Saramago gav 2004 och möjliggjordes av Pilar del Río och José Saramagostiftelsen, med stöd av Camões Institute och Instituto Cervantes.

José Saramago föddes 1922 i Azinhaga i Portugal och dog 2010 på Lanzarote i Spanien. Han tilldelades Nobelpriset i litteratur 1998. I prismotiveringen gick att läsa “som med liknelser burna av fantasi, medkänsla och ironi ständigt på nytt gör en undflyende verklighet gripbar”.

Om Nobelprismuseets samling  

Nobelprismuseets samling av föremål speglar Nobelprisets olika ämnesområden och pristagarnas verksamhet, intressen och personligheter. Föremålen har skiftande ursprung. De flesta av dem har skänkts till museet av Nobelpristagarna själva. Andra har kommit till museet på andra vägar. Att instrument och apparater hör forskningen till verkar inte så märkligt. Inte heller att pennor och manuskript berättar om författares verk. Men vad säger resväskor, mössor och musikinstrument om Nobelpristagares liv och arbete? Hur kan en nagelsax, en cykel eller en burk jordnötssmör säga något om skapande och insikter? Det får du veta mer om i utställningen Sakerna som förändrar världen som invigs på Nobelprismuseet den 8 mars. 

 

Contacts

Media Inquiries