Hur ser idéarbetet ut bakom litterära klassiker, upptäckten av svarta hål och jakten på ledtrådar till åldrandets gåta? Det skildras i Nobelprismuseets utställning Från idé till Nobelpris som öppnar på alla hjärtans dag.
Det ligger en lång och krävande process bakom varje prisbelönat arbete som lett till upptäckter, idéer och historier som förändrat hur vi ser på oss själva och världen. I utställningen Från idé till Nobelpris har Annesofie Becker och Morten Søndergaard gestaltat nio Nobelpristagares arbete genom deras arbetsmiljöer.
Bordets roll i utforskandet av världen är lätt att bortse från. Men på skrivbord, laboratoriebord, arbetsbord och vid förhandlingsbord blandas ting och ord samman och oväntade relationer ingås.
”Många människor har starka åsikter om sitt arbetsbord”, säger Annesofie Becker. ”Vi ställer frågan hur det kommer sig. I utställningen försöker vi gestalta bordets betydelse för arbetsprocessen. Hur bordet i sig kan påverka de vetenskapliga och poetiska resultaten.”
Vid fredspristagaren Desmond Tutus bord visas den Londonbaserade fotografen Jillian Edelsteins bilder från hennes fotobok Truth and Lies. Där skildrar hon brott som begicks under apartheidregimen, och som framkom under Sydafrikas sannings- och försoningskommission ledd av Desmond Tutu. Vid bordet går det också att lyssna till vittnesmål från kommissionen. Bordets brutna form kan ses som en symbol för hur försoning och fredsförhandlingar handlar om att försöka ena det som förstörts.
På Selma Lagerlöfs skrivbord syns en avgjutning av hennes händer som skrev böckerna för hand, medan en skrivmaskin står på García Márquez spartanska skrivbord med pall.
Utställningen Från idé till Nobelpris har tidigare har visats på Liljevalchs som en del i den uppmärksammande utställningen Evigt liv.
Utställningen består av sex bord, ett per priskategori. De pristagare som lyfts fram är fysikpristagarna Albert Einstein och Roger Penrose, medicinpristagaren Elizabeth Blackburn, litteraturpristagarna Selma Lagerlöf och García Márquez, fredspristagaren Desmond Tutu, ekonomipristagarna Esther Duflo och Abhijit Banerjee samt Marie Curie som i utställningen uppmärksammas för sitt kemipris. Utställningens formgivare är Birger Lipinski.
Utställningstid är den 14 februari 2023 – 29 augusti 2023.
Den 17 februari är det vernissage och invigning av utställningen.
Annesofie Becker är socialantropolog, curator. Arbetar tvärvetenskapligt. Intresserar sig för utställningen som självständig konstform. Större utställningsprojekt: Museum Europa, Memento Metropolis, Writing is an Act of Love, Øvelse gør mester. Senast tillsammans med Morten Søndergaard: Sproghospitalet (Sorø Kunstmuseum) och Den nye hjørnestue (Bakkehusmuseet, Köpenhamn). Kurerar för tillfället utställningen och föreställningen Elektricitet på SMK i Köpenhamn.
Morten Søndergaard är först och främst poet men intresserar sig även för förhållandet mellan språk och materialitet. Arbetar till exempel ofta i marmor. Har gjort en rad utställningsprojekt. Man kan säga att Søndergaard materialiserar språket för att uppleva det. Han har översatt både Gilgamesheposet och den persiska diktaren Hafez. Søndergårds dikter och texter har översatts till ett stort antal språk. Senast har även hans mycket uppmärksammade Ordapotek, som är en lek med diagnosticering och grammatik, publicerats på svenska (2022).
Jillian Edelstein. Den Londonbaserade fotografen Jillian Edelstein började att arbeta som pressfotograf i Johannesburg, Sydafrika. Hennes bok Truth and Lies: Stories from South Africa’s Truth and Reconciliation Commission publicerades 2002 och vann ett flertal fina priser. Hon är en hedersmedlem av Royal Photographic Society. Hennes bilder har genom åren publicerats i publikationer som New Yorker, New York Times Magazine, Vanity Fair, Vogue, Guardian och Times Magazine. Ett flertal av hennes dokumentärfilmer, som exempelvis Water Rats, har också uppmärksammats med priser.
Birger Lipinski är inredningsarkitekt SIR/MSA, och fokuserar främst på utställningsgestaltningar i sin arbetsprocess. Han intresserar sig för att aktivera relationen mellan besökare och tematik, objekt och rumsligheter, ofta i temporära miljöer. Han har tidigare samarbetat med museer som ex. Scenkonstmuseet, Moderna Museet, Medelhavsmuseet, Riksutställningar, Malmö Museer samt ett flertal länsmuseer i landet.