Pressmeddelande från Nobelstiftelsen

Jessie Sommarström och Frida Bäcke är årets kock och konditor

5 December 2024 View in English

I år är det en ny duo som får laga mat till Nobelpristagarna på årets bankett. På Nobelstiftelsens pressträff berättar Jessie Sommarström och Frida Bäcke om varför det är viktigt att välja rätt råvaror och om matens betydelse för klimatet och folkhälsan.

 Jessie Sommarström ansvarar för att skapa förrätt och varmrätt till årets bankett. Hennes matfilosofi handlar om att förena hållbarhet och hälsa. Jessie Sommarström vill att fler ska förstå sambandet mellan våra matval och de utmaningar välden står inför. Hon vill att det ska reflekteras både i offentliga måltider och vid prestigefyllda tillställningar som en Nobelfest.

”Mat är en av vår tids stora ödesfrågor”, säger Jessie Sommarström och hänvisar till att

livsmedelssystemet är en betydande källa till utsläpp globalt och har en stor inverkan på klimatet. ”Det vi lägger på våra tallrikar påverkar inte bara miljön, utan också folkhälsan. Som kock vill jag visa att det går att laga god mat med ansvar.”

En av komponenterna i årets huvudrätt är en kulturgröt på svenskt spannmål. Med denna vill Jessie lyfta fram vikten av fullkorn samt visa att det går att skapa en festmeny på råvaror som nästan alla har råd med.

”Bristen på fullkorn är en av de stora matrelaterade orsakerna till ohälsa i Sverige”, säger Jessie Sommarström. ”Vi behöver alla äta mycket mer fullkorn för att må bra. Det är näringsrikt, gott och mättande.”

Frida Bäcke gör årets dessert. En av ingredienserna är äpple. ”Äpple är en fantastisk råvara, inte minst för att den är en av få svenska råvaror som
är i säsong året runt”, säger Frida Bäcke. ”I år har vi också haft ett riktigt bra äppelår vilket gör valet extra kul.”

Med en uppväxt i Dalarna har hon fått lära sig att ta vara på det som finns i naturen. Frida Bäcke vill måna om det som finns nära, både det vi kan plocka och det som växer vilt i skogen, inte minst så att nästa generation får med sig den kunskapen. 

”Jag ser desserten till banketten som ett tillfälle att lyfta fram det som växer vilt i naturen i hopp om att vi blir fler och fler som värnar om den och vill vistas där”, säger Frida Bäcke. 

Det blir inte bara mat under kvällen. Till de olika rätterna serveras även dryck.

”Drycken som serveras till menyn på Nobelbanketten går hand i hand med måltiden”, säger Ulrika Karlsson som ingår i Nobelstiftelsens gastronomiska råd och har en rådgivande roll kopplat till dryckesvalen på banketten. ”Hållbarhet och det hantverksmässiga står i fokus när dryckerna väljs ut. Så även detta år. Årets viner känns väldigt spännande med hög höjd och kvalitet.”

Jessie om Frida ”Frida Bäcke är en av Sveriges mest framstående konditorer, en mästare i sitt hantverk, prestigelös och alltid generös med sin kunskap. Att få skapa Nobelmiddagen tillsammans med henne känns både tryggt och inspirerande — redan när jag fick frågan som kock hoppades jag att just hon skulle vara konditorn” 

Frida om Jessie ”Jessie är något av en idol för mig. Jag ser mycket upp till hennes driv i att vilja skapa en förändring och i hur hon använder sin expertis som kock till något större. Hon tar kampen för det som är viktigt och jag är väldigt glad över att få skapa den här middagen ihop med henne. 

Menyn och alla ingredienser avslöjas först när alla gäster har satt sig till bords kl. 19.00 den 10 december 

Jessie Sommarström är adopterad från Indien och uppvuxen i Vaxholm utanför Stockholm. Hon utsågs till årets kock 2022. Året efter fick hon gastronomiska Akademiens guldmedalj och utsågs till Årets kvinna i besöksnäringen. 2024 blev hon hedersdoktor vid den samhällsvetenskapliga fakulteten på Umeå universitet. Hon har arbetat på restauranger som Sturehof och Esperanto. I dag är hon gastronomisk chef på Sodexo. Hon har även varit sommarvärd i P1.

Frida Bäcke är uppvuxen i Västerby utanför Hedemora. Hon har varit chefskonditor på restauranger som Franzén och AIRA. Under fem år var hon en del av det Svenska Kocklandslaget och har tävlat i både VM och OS. Tre år i rad har Frida utsetts till Konditorernas Konditor. I fjol utnämndes även konditoriet Socker Sucker, som hon driver tillsammans med kollegan Bedros Kabranian, till Konditorernas Konditori.

Detaljerat pressmaterial
Ett detaljerat pressmaterial för veckan finns här: https://www.nobelprize.org/press-documents-for-media/ 

Mer information

Nobelpriset
Sedan 1901 har Nobelpriset delats ut 627 gånger till 1 012 pristagare. Eftersom vissa har tilldelats priset två gånger är det totalt 976 individer och 28 organisationer som har mottagit ett Nobelpris eller Sveriges Riksbanks pris i ekonomisk vetenskap till Alfred Nobels minne.

Nobelbanketten
Till de ca 60 borden i Blå hallen används cirka 800 meter linneduk och den omsorgsfulla dukningen omfattar cirka 9 240 delar i porslin, 5 230 glas och 9 240 bestick. Under kvällen arbetar totalt ett 40-tal kockar och 190 servitörer och servitriser.

 Nobelstiftelsens gastronomiska rådgivare
Menyn har utvecklats i nära samarbete med Nobelstiftelsens gastronomiska rådgivare Fredrik Eriksson, Långbro Värdshus och Restaurang Nationalmuseum, Ulrika Karlsson, Krakas Krog samt Gert Klötzke, professor i gastronomi vid Umeå Universitet. Fredrik Eriksson och Ulrika Karlsson är kreativa ledare på Restaurangakademien.

Visningar i köket
Den 7 och 8 december finns möjlighet att besöka kock och konditor i Stadshusets bankettkök. För mer information om detta kontakta: Maria Torén, Marknads- & kommunikationschef, Stadshusrestauranger, maria.toren@massrestauranger.se

 

Contacts

Medieförfrågningar