Kock och konditor för årets Nobelbankett är båda nya men de har haft god tid på sig att planera. Pandemin och två inställda banketter har gjort väntan extra lång. Jimmi Eriksson och Annie Hesselstad tackade ja till uppdraget som kock och konditor redan för tre år sedan.
Det har varit flera år av hemlighetsmakeri men nu blir hedersuppdraget att skapa menyn till Nobelbanketten äntligen av för kocken Jimmi Eriksson, som ansvarar för förrätt och varmrätt, samt konditorn Annie Hesselstad som gör årets dessert till banketten.
”Jag är både stolt och förväntansfull inför att äntligen få presentera de rätter som jag har utvecklat”, säger Jimmi Eriksson. ”Det är många gäster på plats som får ta del av det jag arbetat med i tre år.”
Menyn är hemlig tills gästerna har satt sig till bords den 10 december, men några saker kan Jimmi Eriksson berätta redan nu. Han kommer använda sig av några få svenska råvaror för att skapa en tydlig smakupplevelse. Han har lagrat 50 liter krondillslag från sensommaren och utlovar också alger som en del av förrätten. Dessutom tycker han om att göra maten färgsprakande.
Annie Hesselstad berättar att redan i slutet av sommaren kärnades 70 kilo plommon från Österlen ur och frystes styckvis, som nu ska användas och ska spela en stor roll i desserten. Även skalen från plommonen kommer tas tillvara i torkad form.
”Plommonet är en lite bortglömd och underskattad frukt”, förklarar Annie Hesselstad. ”Jag är så glad för denna möjlighet att få skapa en dessert för Nobelpristagare och gäster från olika delar av världen.”
Menyn avslöjas först då alla gäster har satt sig till bords kl. 19.00 den 10 december.
Om Jimmi Eriksson
Jimmi Eriksson ansvarar för förrätt och varmrätt. Jimmi utsågs till Årets Kock 2016, han blev Nordisk Mästare 2017 och vann även Global Chefs Challenge 2018. Han var lagkapten för Svenska Kocklandslaget 2017–2020 och var bland annat med och vann VM-guld i Culinary World Cup 2018. Jimmi är också Sveriges representant i Bocuse d’Or som är världens mest prestigefyllda tävling för kockar med final är i januari 2023. I dag arbetar han som kulinarisk ambassadör för Compass Group.
Om Annie Hesselstad
Annie Hesselstad ansvarar för desserten. Hon var medlem som konditor i Svenska Kocklandslaget 2015–2016, och tävlade i OS år 2016. Hon har bott och arbetat utomlands i många år i både Frankrike och Österrike. Under början av pandemin studerade hon viltplockat och närproducerat på Örebro Universitet. I dag är hon fortsatt chefskonditor på Artipelag där hon inspireras av naturen och konstutställningarna i sina bakelser.
Om Nobelfesten
- Cirka 1 250 gäster kommer till Nobelbanketten.
- Gästerna sitter vid ungefär 60 bord, stolarnas och bordens placering är måttade med millimeterprecision.
- Årets kock är Jimmi Eriksson och årets konditor är Annie Hesselstad.
- 40 kockar förbereder middagen under fyra dagar inför banketten.
- 190 personer arbetar i servisen, varav 45 serverar dryck.
- Nobelservisen består av 21 600 delar, varav 5 400 glas, 8 188 porslinsdelar och 8 100 olika bestick.
- Att duka borden är ett heldagsarbete för 40 personer.