Den 1 oktober öppnar Nobelprismuseets nya utställning Evigt liv på Liljevalchs i Stockholm. Utställningen, som förenar vetenskap, konst och kulturhistoria, visar på olika förhållningssätt till evigheten, belyser vår tids ödesavgörande frågor och skänker hopp inför framtiden.
Kan vi överlista döden? Frågan har ställts så länge människan har vandrat på jorden. Forskning i vår tid visar dock att frågan om evigt liv inte enbart bör betraktas utifrån en religiös och filosofisk frågeställning – utan även som en biologisk möjlighet.
Men samtidigt som vi människor utvecklar allt fler avancerade tekniker för att leva längre har vi för första gången i historien möjlighet att själva släcka allt liv på jorden. Inte enbart kärnvapen utgör hot. Vår livsstil förstör klimatet och minskar dag för dag förutsättningarna för framtida liv.
Utställningen Evigt liv vill spegla frågor kring evigheten och därmed också framtiden. Det är mer angeläget än någonsin tidigare att hitta nya former för att prata om hur vi ska fortsätta vår resa. I dessa diskussioner kan Nobelpriset spela en viktig roll.
Konstnärerna Mark Dion, Niki Lindroth von Bahr och Christian Partos har fått i uppdrag att skapa nya verk för utställningen. Oscar Nilsson bidrar också med en skulptur av den sjuka flickan Josie hämtad ur boken Klara och solen skriven av 2017 års Nobelpristagare i litteratur, Kazuo Ishiguro.
I utställningssalarna lyfts olika frågeställningar fram. Besökarna utmanas att fundera kring vad som händer när vi blir äldre och om det går att stoppa åldrandet. Hur våra liv och samhällen påverkas av AI-teknik. Om det kan finnas ett liv efter detta eller om parallella världar existerar. I en av salarna görs en djupdykning i varför vissa människor sätter sina egna liv på spel för ett högre syfte.
I ett av rummet på Liljevalchs kommer besökarna att kunna slå sig ner vid några Nobelpristagares skrivbord för att lära sig mer om deras arbetsprocesser och kreativitet. En pristagare som lyfts fram är Marie Curie. Hon lyckades isolera rent radium som senare kunde rädda liv genom strålningsterapi mot cancertumörer. Men strålningen innebar också risker. Marie Curies eget liv släcktes av en blodsjukdom som sannolikt orsakades av hennes arbete med strålning. Vid fredspristagaren Desmond Tutus bord går det att lyssna till vittnen från den sanningskommission han ledde efter avskaffandet av apartheid.
Oscar Nilsson skapar en skulptur av den sjuka flickan Josie hämtad ur boken Klara och solen skriven av 2017 års Nobelpristagare i litteratur, Kazuo Ishiguro.
I dagarna lanserar Nobelprismuseet även den digitala upplevelsen Evig konversation som knyter an till utställningen. Här kliver användaren in i en värld fylld av citat från Nobelpristagare, författare och artister, och kan undersöka teman som jämlikhet, hopp och medkänsla. Konversationen ljudsätts efter hand och genom att flytta på citaten kan de spelas som ett instrument. https://evigkonversation.nobelprizemuseum.se/
En mördarsnigel gjord av Niki Lindroth von Bahr till filmen Något att minnas. Mördarsnigeln kommer få en framträdande roll i det nya verk konstnären skapar till utställningen.
Följande konstnärer deltar med verk i utställningen
Anna Dumitriu, Andrea Galvani, Ann Lislegaard, Britta Marakatt-Labba, Christian Partos, Dana Sederowsky, Éva Mag, Fredrik Paulsen, Jone Kvie, Julian Charrière, Laura Splan, Mark Dion, Mats Hjelm, Moa Israelsson, Niki Lindroth von Bahr, Petra Lindholm, Rineke Dijkstra, Sam Taylor-Johnson, Ulla Wiggen, William Kentridge, Ylva Carlgren och ett gemensamt verk av John Wynne och Tim Wainwright.
Om utställningen
Evigt liv är en ovanligt gränsöverskridande utställning som belyser vår tids ödesavgörande frågor. Utställningen på Liljevalchs blir Nobelprismuseets största i Stockholm och kan ses som en upptakt till nya Nobel Center vid Slussen. Utställningen visas mellan den 1 oktober 2022 och den 29 januari 2023.