I veckan öppnar registreringen till Nobel Week Dialogue som i år arrangeras online den 9 december. Coronapandemin har inneburit stora utmaningar för utbildningssystemen världen över. De svårigheter och möjligheter som dagens kris innebär för olika former av inlärning kommer att diskuteras när Nobelpristagare och andra experter möts för att prata om hur framtidens lärande kan se ut.
– När vi bestämde temat för mötet i slutet av 2019 kunde vi inte ana hur aktuellt och relevant det skulle bli. Covid-19 påverkar och kommer att fortsätta att påverka miljontals elever runt om i världen för en lång tid framöver, säger Laura Sprechmann, vd för Nobel Prize Outreach.
Nobel Week Dialogue är en del av Nobelveckans officiella program i december. Mötet mellan vetenskap och samhälle sammanför deltagare med olika erfarenhet från hela världen.
Mötet som i år sker online blandar intervjuer, kortare föreläsningar och paneldiskussioner kring olika frågor relaterade till lärande: Vad fungerar, vad fungerar inte och vad finns det för fördelar med en digital värld i snabb förändring och med lärande på distans? Vilka är fallgroparna? Vilka blir effekterna när människor saknar resurser eller tid för att få tillgång till distansutbildning? Ger ny teknik lika möjligheter? Och kan experimentell vetenskap göras hemifrån?
Nobelpristagare som deltar är bland andra kemipristagarna Ben Feringa och Frances Arnold. Fysikpristagarna Konstantin Novoselov, Didier Queloz, Donna Strickland och Carl Wieman samt förra årets ekonomipristagare Esther Duflo kommer även att närvara. Totalt kommer mer än 20 talare att delta, exempelvis Mary Robinson, ordförande i The Elders och Irlands före detta president samt den världsberömda pianisten Igor Levit som även kommer att uppträda på Nobel Prize Concert den 8 december.
Nobel Week Dialogue arrangeras av Nobel Prize Outreach i samarbete med Carl Bennet AB, Ericsson, Göteborgs stad, Volvo Group och Västra Götalandsregionen med stöd av Carlsberg Foundation.
Om Nobel Week Dialogue
9 December 2020
13.00 – 16.30 CET