Pressmeddelande från Nobelstiftelsen

Storslaget musikaliskt firande av Nobelfestens återkomst

29 November 2022 View in English

 Nobelbanketten är tillbaka med pristagare och gäster på plats i Blå hallen i Stadshuset och detta firas med ett storslaget musikaliskt divertissement. Artisten Rufus Wainwright guidar publiken genom sitt musikaliska universum tillsammans med operasångerskan Elin Rombo och Svenska Kammarorkestern, under ledning av Hans Ek. Dessutom hyllas 2020 och 2021 års pristagare med ett helt nytt, specialskrivet verk av Andrea Tarrodi som uruppförs under prisutdelningen. Rufus Wainwright framträder även under vetenskapskonferensen Nobel Week Dialogue.

”Vi har en lång tradition av att välkomna såväl internationella världsartister som svenska stjärnor för att bidra med de musikaliska inslagen under Nobelveckan. Jag ser särskilt fram emot musiken under Nobeldagen, inte minst uruppförandet under prisutdelningen av Laus Canticum (Lovsång), som vi har bett Andrea Tarrodi komponera särskilt för 2020 och 2021 års pristagare”, säger Nobelstiftelsens vd, Vidar Helgesen.

 ”Jag känner mig väldigt hedrad och glad över att få komma till Stockholm och sjunga på Nobelbanketten i år. Det är också speciellt för mig att få framträda med den underbara svenska sopranen Elin Rombo som sjöng huvudrollen så vackert i min första opera Prima Donna på Kungliga Operan för två år sedan, mitt under pandemin. Sverige har verkligen stöttat min karriär genom åren”, säger Rufus Wainwright, singer-songwriter och kompositör.

contentImage
Rufus Wainwright. Foto: Miranda Penn Turin

Prisutdelningen

Under prisutdelningen på Konserthuset Stockholm står Kungliga Filharmonikerna under ledning av Emilia Hoving för musiken. Emilia Hoving är en av de mest lovande unga finländska dirigenterna. Hon har dirigerat Kungliga Filharmonikerna vid flera tillfällen och den här säsongen dirigerar hon också bland andra BBC Symphony Orchestra, Royal Liverpool Philharmonic Orchestra och BBC National Orchestra of Wales.

Den svenska sopranen Hanna Husáhr är solist under prisutdelningen. Hon studerade vid Guildhall i London, Operahögskolan i Göteborg samt vid Finlands Nationalopera och fick ett genombrott 2016 med sin tolkning av Pat Nixon i Kungliga Operans produktion av John Adams opera Nixon in China. Hon har sedan dess setts också på många andra scener i Norden.

Programmet innehåller bland annat världspremiären för verket Laus Canticum (Lovsång) av den svenska kompositören Andrea Tarrodi. Verket har beställts av Nobelstiftelsen för att hedra 2020 och 2021 års pristagare som på grund av pandemin inte kunde firas på plats i Stockholm. Andrea Tarrodis musik har framförts runt om i världen, bland annat i Royal Albert Hall på BBC Proms, Berliner Philharmonie, Wiener Musikverein och Barbican Centre i London. 2018 tilldelades hon en Grammis i kategorin ”bästa klassiska album”, för Dahlkvistkvartettens inspelningar av hennes musik för stråkkvartett.  

Andrea Tarrodi
Andrea Tarrodi. Foto: Louisa Sundell Andrea Tarrodi. Foto: Louisa Sundell

Nobelbanketten

Under Nobelbanketten tar Rufus Wainwright och Elin Rombo plats i Blå hallens magnifika trappa tillsammans med Svenska Kammarorkestern, under ledning av Hans Ek. Årets divertissement är sammansatt och regisserat av Linus Fellbom. Han har över 250 produktioner på teatrar och operascener världen över bakom sig. 2016 regisserade han divertissementen vid Nobelbanketten samt stod för det konstnärliga specialutformandet av 2020 och 2021 års prisceremonier i Stadshuset.

”Årets firande blir verkligen speciellt. Dels är vi äntligen tillbaka med prisceremonin i Konserthuset och banketten i Blå hallen, dels har vi inte mindre än tre års pristagare på plats att hylla vilket gör det desto festligare. Det kommer att bli en helt oförglömlig dag, inte bara för pristagarna, utan för alla som får njuta av dessa musikaliska fyrverkerier”, säger Linus Fellbom.

Rufus Wainwright, född i New York och uppväxt i Montreal, har etablerat sig som en av de största manliga sångarna, låtskrivarna och kompositörerna i sin generation. Han har släppt 16 album, skrivit två operor, samarbetat med många av världens största artister – Elton John, Joni Mitchell och Paul Simon för att bara nämna några – och arbetar nu på sin första musikal.

Den svenska operasångerskan Elin Rombo har framträtt på de flesta av Europas ledande scener. 2016 utnämndes Elin Rombo till hovsångerska och hon har även tilldelats H.M. Konungens medalj Litteris et Artibus. 2020 framträdde Elin Rombo i rollen som Régine Saint Laurent i den svenska premiären av Rufus Wainwrights opera Prima Donna på Kungliga Operan.

Elin Rombo
Elin Rombo. Foto: Peter Knutson

Svenska Kammarorkestern grundades 1995 med Örebro Konserthus som hemvist, och är i dag en internationellt ledande beställare och framförare av ny musik samt regelbunden gäst i Stockholms Konserthus, Berwaldhallen och Göteborgs Konserthus. Orkestern turnerar såväl nationellt som internationellt. 

Dirigenten och arrangören Hans Ek har samarbetat med artister som Laleh, Veronica Maggio och Gregory Porter, med orkestrar som Sveriges Radios Symfoniorkester, Copenhagen Phil, Metropole Orkest; har skapat flera egna konsertproduktioner och även skrivit arrangemang till New York Philharmonic och Renée Fleming samt till Berlinerfilharmonikerna och Theo Croker.

Nobel Week Dialogue

Vetenskapskonferensen arrangeras den 9 december på temat The Future of Life. Diskussionerna kommer att fokusera på de viktigaste utmaningarna och möjligheterna som kommer att påverka framtiden för mänskligheten och livet på jorden. Ett flertal Nobelpristagare medverkar. Rufus Wainwright framför två verk under dagen.

”Vad kan vara mer angeläget på än att prata om vårt liv på jorden och vad som väntar runt hörnet. Det här året blir extra minnesvärt, då vi återigen har Nobelpristagare på plats i Stockholm som uppmuntrar oss att spänna bågen högt. Och att fira själva livet, inspirerade av Rufus Wainwrights magiska röst och toner”, säger Laura Sprechmann, vd för Nobel Prize Outreach.
www.nobelprize.org/the-future-of-life

Nobel Prize Concert

I år gästas konserten den 8 december av den tyska operastjärnan Diana Damrau. Hon har framträtt på operascener som Wiener Staatsoper, Metropolitan i New York och La scala i Milano. Med Nobel Prize Concert gör hon nu äntligen sin debut i Konserthuset Stockholm och sjunger Mozartarior. Just Mozart och wienklassicism är förstås en specialitet även för den österrikiske dirigenten Manfred Honeck, som leder Kungliga Filharmonikerna. Honeck har under senare år byggt en nära relation med Kungliga Filharmonikerna. Han är chef för Pittsburghs symfoniker, men dirigerar också många andra av världens mest prestigefyllda orkestrar.  
www.nobelprize.org/nobel-prize-concert/

Musik under Nobel Week Lights

Ett av verken på årets ljusfestival påverkas av din röst. Konstverket Orchestrated entities_ Chorus på Storkyrkan är skapad av Tove Alderin och när besökarna sjunger avges ljusgnistor på fasaden. Konstverket är kopplat till fredspristagaren Nathan Söderblom. Den 3 december kl. 18.45 och den 11 december kl. 16.30 framför operasångerskan Julia West Miller en version av Dona Nobis Pacem framför Storkyrkan. Den 10 december klockan 16.15 framträder kören Choir April som leds av den ukrainske dirigenten Glib Skvortsov.

https://nobelweeklights.se/

image received via email
Nobel Week Lights på Storkyrkan. Rendering Tove Alderin
Contacts