Pressmeddelande från Nobelstiftelsen

Svensk-norsk matfest presenteras när årets Nobelvecka drar i gång

5 December 2023 View in English

I dag inleds Nobelveckan och årets Nobelpristagare samlas för första gången på Nobelprismuseet för att överlämna varsitt föremål och signera en stol till museets bistro. Samtidigt presenteras Nobelbankettens kock och konditor som i år hämtar inspiration och råvaror från havet och naturen i Sverige och Norge. För- och varmrätt är också för första gången helt fisk- och skaldjursbaserade.

Det blir fullt upp för de Nobelpristagare som besöker Stockholm under Nobelveckan. De prisutdelande institutionerna bjuder in till presskonferenser och Nobelprisföreläsningar i början av veckan. Ett flertal grund- och gymnasieskolor får besök och några pristagare deltar i ett samtal med en astronaut på rymdstationen ISS. Under veckan finns även tid att uppleva ljusfestivalen Nobel Week Lights och titta på de kreationer som elever vid Beckmans designhögskola skapat med inspiration av de upptäckter och insatser som belönats med årets Nobelpris. Först ut på programmet är en sammankomst för pristagarna och deras närmaste på Nobelprismuseet.

”Nu har vi välkomnat årets pristagare till Stockholm”, säger Vidar Helgesen, vd för Nobelstiftelsen. ”Under veckan ska vi fira vilken avgörande betydelse deras insatser har för mänskligheten. Berättelserna om de föremål som de lämnat till museet nu på förmiddagen är alltid fascinerande. Med hjälp av dem får våra besökare, både på museet och digitalt, en unik inblick i pristagarnas arbetsprocesser, drivkrafter och inspirationskällor.”

Den 10 december är det dags för årets Nobelprisutdelning och Nobelbankett. För första gången får kocken Jacob Holmström ansvar för att laga för- och varmrätt till årets bankett. Annie Hesselstad är tillbaka för att göra årets dessert. Menyn till Nobelbanketten är hemlig fram till dess att den serveras till gästerna på Nobelbanketten men några saker avslöjar duon redan nu. För- och varmrätt baseras på det som finns i havet. Det ska också skäras ut 21 000 blombladsliknande ätbara dekorationer ur betor.

”Jag är uppväxt på västkusten och älskar att laga mat på fisk- och skaldjur så det kommer jag att göra till banketten”, säger Jacob Holmström. ”I mina rätter kombinerar jag norska och svenska råvaror precis som Nobelpriset som delas ut i både Sverige och Norge.”

Ingredienserna till årets dessert hämtas från norra till södra Sverige. I Mockträsk utanför Boden har 50 kilo lingon plockats. Annie Hesselstad kommer även använda tjärsirap från mellersta Sverige. Ingrediensen från södra Sverige avslöjar hon inte förrän desserten serveras.

”Jag spenderar mycket tid i naturen och hittar lugnet i skogen och på fjället”, säger Annie Hesselstad. ”Där har jag hittat inspiration till årets dessert. Lingon förknippas med både skog och Sverige, det känns som ett både naturligt och lite vågat val. Det ska också bli spännande att se hur gästerna reagerar på valet av tjärsirap som är en annorlunda och säregen smaksättning.”

 Menyn och alla ingredienser avslöjas först när alla gäster har satt sig till bords kl. 19.00 den 10 december. 


Tider för publicering under Nobelveckan

Placeringen vid huvudbordet på Nobelbanketten den 9 december kl. 11.00

Presentationstalen vid Nobelprisutdelningen den 10 december kl. 16.00

Nobelmenyn den 10 december kl. 19.00

Pressbilder på Nobelmenyn den 10 december kl. 21.30

Pristagarnas tacktal den 10 december ca kl. 23.00

För vidare information om Nobelveckans program och service till medier besök https://www.nobelprize.org/press-room/

 

Mer information

Nobelpriset. Sedan 1901 har Nobelpriset delats ut 621 gånger till 1 000 pristagare. Eftersom vissa har tilldelats priset två gånger är det totalt 965 individer och 27 organisationer som har mottagit ett Nobelpris eller Sveriges Riksbanks pris i ekonomisk vetenskap till Alfred Nobels minne.

Nobelbanketten Till de ca 60 borden i Blå hallen används ca 800 meter linneduk och den omsorgsfulla dukningen omfattar inte mindre än ca 9 240 delar i porslin, ca 5 230 glas och ca 9 240 bestick. Under kvällen arbetar totalt ett 40-tal kockar och 190 servitörer och servitriser.

Jacob Holmström ansvarar för förrätt och varmrätt till årets Nobelbankett. Jacob Holmström är en svensk kock och krögare från Simlångsdalen. Tillsammans med Anton Bjuhr drev han restaurangen Gastrologik i Stockholm, som år 2013 belönades med en och år 2019 två Michelinstjärnor. Jacob Holmström vann 2021 års upplaga av Kockarnas kamp. 2022 tilldelades han Gastronomiska akademiens Guldmedalj och samma år även titeln Kockarnas kock. Vid årsskiftet 2022/2023 flyttade Jacob Holmström hem till Halmstad där han planerar att öppna en ny restaurang nästa år.

Efter att ha växt upp på västkusten lagar Jacob Holmström gärna mat på det som havet bjuder. I år blir det därför en fisk- och skaldjursbaserad meny. Han arbetar helst med lokalt producerade råvaror och råvarorna till menyn den 10 december har hämtats från Sverige och Norge. En härlig kombination precis som Nobelpriset som delas ut i både Sverige och Norge. Han kommer också att skära ut 21 000 blombladsliknande ätbara dekorationer från betor. 

Annie Hesselstad ansvarar för desserten för andra året i rad. Hon var medlem som konditor i Svenska Kocklandslaget 2015–2016 och tävlade i OS år 2016. Hon har bott och arbetat utomlands i många år i både Frankrike och Österrike. I början av pandemin studerade hon viltplockat och närproducerat på Örebro Universitet. I dag är hon kreativ ledare för Artipelags konditori och bageri där hon inspireras av naturen och konstutställningarna i sina bakelser. Hon arbetar också i Riksgränsen som ansvarig konditor på det lilla boutiquehotellet Niehku Mountain Villa där mycket fritid går till skidåkning, vandring och fiske.

Desserten är en hyllning till Sverige med ingredienser från norr till söder. Efterrätten innehåller bland annat 50 kilo lingon som plockats i Mockträsk utanför Boden. Tjärsirap från Högtorp gård i Mellösa i mellersta Sverige används också.

Nobelstiftelsens gastronomiska rådgivare. Menyn har utvecklats i nära samarbete med Nobelstiftelsens gastronomiska rådgivare Fredrik Eriksson, Långbro Värdshus och Restaurang Nationalmuseum, Ulrika Karlsson, Krakas Krog samt Gert Klötzke, professor i gastronomi vid Umeå Universitet. Fredrik Eriksson och Ulrika Karlsson är kreativa ledare på Restaurangakademien.

Stadshusrestauranger gör sin tionde Nobelbankett. Restauratören bakom Nobelbanketten är Stadshusrestauranger med köksmästare Gunnar Eriksson som i år gör sin nittonde Nobelbankett. ”Flera i servisen har gjort över 30 Nobelbanketter och vi har en trogen skara medarbetare i en mängd olika funktioner, som återkommer år efter år för att vara del av genomförandet denna unika kväll”, säger vd för Stadshusrestauranger Maria Stridh. ”Varje år bjuder på nya utmaningar och det är fantastiskt att delta i arbetet att hela tiden utveckla och förbättra för att ytterligare säkerställa en bankett med så hög kvalitet. Jag är både glad och stolt över vår samlade erfarenhet och kompetens i teamet.”

Visningar i köket. Den 7 och 8 december finns möjlighet att besöka kock och konditor i Stadshusets bankettkök. För mer information om detta kontakta: Maria Torén, Marknads- & kommunikationschef, Stadshusrestauranger,  maria.toren@massrestauranger.se

Contacts