Presentationstal

English
Swedish

Presentationstal av Professor Anders Olsson, ledamot av Svenska Akademien, ordförande i Nobelkommittén för litteratur, 10 december 2023.

Eders Majestäter, Ärade pristagare, Mina Damer och Herrar,

Att träda in i Jon Fosses värld är att komma till en trakt av största oro och beslutsvånda. Hans rika författarskap kretsar kring den enskilda människans vilsenhet och svårigheter att finna en väg i livet. Vare sig han skriver prosa, dramatik eller lyrik närmar han sig ett osäkert tillstånd som kan öppna en förbindelse med det gudomliga. Här räcker inte de gängse orden till, men det sällsamma med Fosse är att han lyckas, som prismotiveringen lyder, att ”ge röst åt det osägbara”. 

Redan tidigt fångar Fosse det osägbara i det lilla prosastycket ”Jag kunde inte säga det till dig”. Vi möter en gammal man som inte kan bli kvitt det glimrande minnet av något han inte förmått säga till sin älskade genom alla år. Han kan inte glömma hennes blick där hon sitter ensam vid ett bord i skolmatsalen, och minnet har obevekligt bitit sig fast i honom. Inte ens på hennes dödsbädd är det möjligt. Ord och liv har glidit isär. Men när Fosse ger den gamle röst åt det omöjliga förvandlas det till en berörande elegi och triumf över språklösheten.

I det sena storverket Septologin, som fullbordades 2021, är huvudpersonen Asle en åldrad målare, som i bön vänder sig till en Gud bortom alla begrepp och föreställningar i den kristne medeltidsmystikern Mäster Eckharts anda. Men både i det tidiga prosastycket som jag nämnde och i den sena romanen är huvudpersonen uppfylld av en oro, som skapar en spänning mellan det vardagliga och det gudomliga. Det är denna oro som ger hela författarskapet en inre dramatik.   

Jon Fosse är ingen svår författare. Han använder de enklaste ord och skriver om erfarenheter som vi alla har en relation till: separation, död och sårbar kärlek. Det svåra hos Fosse rör snarare vår beredskap att öppna oss för den existentiella osäkerhet som han ständigt rör vid. Men att han är en av samtidens mest spelade dramatiker vittnar om att också denna vånda kan delas av många.

Det speciella med Fosses enkelhet är att den får djup och intensitet genom att upprepas och varieras. I Fosses tidiga gastkramande roman Stängd gitarr, där en mor låst sig ute och därmed skiljts från sin lilla dotter, är det paniken som blivit ett med språkformen. I den skimrande berättelsen Morgon och kväll övergår oron i förundran och djup förtröstan, när den gamle Johannes en morgon håller på att dö och hans verklighetssinne börjar svikta. I Septologin blir den böljande prosan utan punkt ett med målaren Asles irrande tankar och suger in läsaren med hypnotisk kraft. 

Antingen kretsar Fosse runt det osägbara, som i dessa verk, eller så väljer han tystnadens språk, som i sin radikala förnyelse av världsdramatiken under 1990-talet. Med början i det internationella genombrottet Någon kommer att komma upptäcker han möjligheten att låta språklösheten ta kropp på scenen. På teatern måste allt inre komma ut, och det som inte kan sägas måste också få en röst. Det sker i en lång rad emotionellt laddade pjäser som Namnet, Dröm om hösten eller Dödsvariationer. Där vidgas också tiden där de döda tar plats i scenrummet.

Jon Fosse är den förste Nobelpristagaren i litteratur som skriver på nynorska, och precis som sin store norske föregångare Tarjei Vesaas förenar han en stark lokal anknytning med en tro på samtidslitteraturens möjligheter. Han skyr den slutgiltiga formuleringen, vilket gör det nästan omöjligt att citera honom. Han är på så sätt ambivalensens och det oavgjordas mästare. I hans värld vibrerar osäkerheten av ett hemligt ljus. 

Käre Jon Fosse, tillåt mig att framföra den Svenska Akademiens varma gratulationer och be er stiga fram och mottaga Nobelpriset i litteratur ur Hans Majestät Konungens hand.

Copyright © The Nobel Foundation 2023

To cite this section
MLA style: Presentationstal. NobelPrize.org. Nobel Prize Outreach AB 2025. Mon. 13 Jan 2025. <https://www.nobelprize.org/prizes/literature/2023/215771-ceremony-speech-swedish/>

Back to top Back To Top Takes users back to the top of the page

Nobel Prizes and laureates

Six prizes were awarded for achievements that have conferred the greatest benefit to humankind. The 12 laureates' work and discoveries range from proteins' structures and machine learning to fighting for a world free of nuclear weapons.

See them all presented here.

Illustration

Explore prizes and laureates

Look for popular awards and laureates in different fields, and discover the history of the Nobel Prize.